Eleni Papadopoulou Eleni Papadopoulou

Πρώτο Εισαγωγικό Μάθημα
Α1.1 level

Description

Σε αυτό το μάθημα οι μαθητές θα γνωρίσουν το ελληνικό αλφάβητο και θα εξασκηθούν σε αυτό μέσω ακουστικών και οπτικών δραστηριοτήτων.

Materials

Abc τραγούδι ''Αλφαβήτα''
Abc εικόνες που θέτουν το πλαίσιο
Abc βιβλίο μαθητή ΚΛΙΚ Α1
Abc αρχείο Word

Main Aims

  • Να γνωρίσουν τα γράμματα και τους ήχους της ελληνικής γλώσσας μέσω ελεγχόμενων και καθοδηγούμενων ακουστικών δραστηριοτήτων.

Subsidiary Aims

  • Να ξεχωρίζουν και να αναγνωρίζουν τη γραφή και τον ήχο των γραμμάτων και συμπλεγμάτων του ελληνικού αλφαβήτου.
  • Να επισημανθούν τυχόν διαφορές στους ήχους των γραμμάτων μεταξύ της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας.
  • Να γνωρίσουν και να μάθουν να διακρίνουν τους διάφορους ήχους των ελληνικών γραμμάτων ανάλογα με τη θέση τους μέσα στη λέξη και ανάλογα με το φώνημα που ακολουθεί.

Procedure

Lead-in (3-5 minutes) • Να θέσω το πλαίσιο του μαθήματος και να εμπλέξω τους μαθητές.

Δείχνω στους μαθητές φωτογραφίες και τους ζητάω να βρουν τις λέξεις στη γλώσσα τους και στα ελληνικά.

Προδραστηριότητα (5-7 minutes) • Να αναγνωρίσουν οι μαθητές ελληνικές λέξεις που πιθανόν να χρησιμοποιούνται στο λεξιλόγιό τους χωρίς να το γνωρίζουν.

Δείχνω το αρχείο Word με λέξεις που χρησιμοποιούνται στην αγγλική γλώσσα. Συλλογικά, μέσω συνειρμών και με καθοδήγηση αποφασίζουν για κάθε μία από τις λέξεις. Δίνεται παράλληλα και η μεταγραφή τους στα νέα ελληνικά.

Εισαγωγή στο ελληνικό αλφάβητο (7-10 minutes) • Να γνωρίσουν οι μαθητές τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, καθώς και τα διψήφια σύμφωνα και τις διφθόγγους.

Σελίδα 20, βιβλίο μαθητή ΚΛΙΚ Α1. Ενώ ακούν οι μαθητές τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, γνωρίζουν την ονομασία των γραμμάτων, τον ήχο τους και τη συμπεριφορά του κάθε γράμματος μέσα στη λέξη.

Ελεγχομένη δραστηριότητα-αντίληψη και παραγωγή ήχων (7-15 minutes) • Μέσω ακουστικής και γραπτής δραστηριότητας, οι μαθητές κάνουν εξάσκηση στην αναγνώριση, γραφή και προφορά των γραμμάτων/φθόγγων και λέξεων.

Σελίδες 30,33,35,36, βιβλίο μαθητή ΚΛΙΚ Α1. Ατομικά οι μαθητές ακούν τις λέξεις και επιλέγουν το σωστό δίψηφο σύμφωνο για κάθε λέξη στην άσκηση. Αφού ολοκληρωθεί η δραστηριότητα, επικεντρωνόμαστε στο πώς αλλάζει ο ήχος του δίψηφου συμφώνου όταν ακολουθεί έρρινος ήχος, πχ. Άγκυρα, Ουγγαρία, αλλά και τη συμπεριφορά του δίψηφου συμφώνου όταν είναι στην αρχή της λέξης και μέσα στη λέξη, πχ. ντουλάπα, τσάντα.

Καθοδηγούμενη δραστηριότητα (4-15 minutes) • Να εξασκήσουν οι μαθητές τους ήχους και τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

Δίνονται στους μαθητές οι στίχοι του τραγουδιού "Αλφαβήτα" του τραγουδοποιού Λουδοβίκο των Ανωγείων. Τους δίνεται ένα λεπτό να διαβάσουν τους στίχους (ουσιαστικά είναι τα γράμματα του αλφαβήτου). Ακούνε το τραγούδι μία φορά. Έπειτα, τους ζητείται να βρουν και να κυκλώσουν το γράμμα με το οποίο ξεκινάει το όνομά τους. Αφού το εντοπίσουν, τους ζητείται να μεταγράψουν το όνομά τους με ελληνικούς χαρακτήρες.

Web site designed by: Nikue